Garčin

Po lokaciji i veličini Garčin je središte općine Garčin. Selo broji 1035 stanovnika po popisu iz 2001. godine i isključivo su katoličke vjere. Garčin je smješten 15 km istočno od središta Brodsko-posavske županije na križanju županijske ceste Slavonski Brod-Vrpolje, te na željezničkoj pruzi Slavonski Brod-Vinkovci koja je od centra Garčina udaljena svega 2 km. Dobra cestovna i željeznička povezanost sa ostalim općinama i županijama uvjetovali su da se Garčin u poslijeratnom razdoblju najbrže razvijao, što jasno govori i podatak o broju stanovništva kao i o broju domaćinstava kojih je u Garčinu 316.

Garčin ima površinu od 17,96 kvadratnih kilometara i prosječnu gustoću naseljenosti od 58 stanovnika po kvadratnom kilometru. U selu živi 50,6 % žena i 49,4 % muškaraca, međutim prosječna godišnja stopa nataliteta od 1991.-2001. je u laganom opadanju i iznosi -0,46 % za ovo vremensko razdoblje.

Mještani Garčina pretežito se bave poljoprivredom i stočarstvom, dok su ostale grane kao vinogradarstvo, građevina, razni obrti, ugostiteljstvo, turizam i sl. manje zastupljeni.

Dio Garčina je i zaseok SUREVICA smješteno 5 km sjeverno od središta sela.

Župna crkva Sv.Mateja sagrađena je 1796. godine u istoimenoj župi koja je osnovana 1474. godine. Sv.Matej ujedno je štovatelj i zaštitnik ovoga Slavonskog sela.

Bicko Selo

Bicko Selo je smješteno u južnom dijelu općine Garčin udaljeno svega 2 km od centra općine. Selo broji 586 stanovnika isključivo Hrvata katoličke vjere. Površina Bickog Sela iznosi 8,32 kvadratna kilometra i prosječne gustoće naseljenosti od 68 stanovnika po kilometru kvadratnom. U selu živi 51,9 % žena i 48,1 % muškaraca.

“Biđani” kako ih u našim krajevima svi popularno nazivaju bave se isključivo poljoprivredom i stočarstvom.

Bicko Selo smješteno je na županijskoj cesti Garčin – Bicko Selo – Oprisavci, te na željezničkoj pruzi Zagreb – Slavonski Brod – Vrpolje.

Naselje pripada župi Sv. Mateja u Garčinu, a u selu imaju crkvicu Presvetog Trojstva izgrađenu 1967. godine kojeg su i štovatelji.

Kada spomenemo nadimak “Biđani” valja objasniti odakle isti i dolazi. Na jugu sela nalazi se kanal Biđ, “granica” između dvije općine: Garčin i Oprisavci, po kojem su mještani Bickog Sela i dobili ime po kojem ga svi u okolici poznaju.

 

Klokočevik

Klokočevik je najveće selo u sjevernom dijelu općine Garčin uz Vrhovinu. Udaljen je 7 km od sjedišta općine, površine 11,56 kvadratnih metara i prosječne gustoće naseljenosti od 42 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Nalazi  se na križanju županijske ceste Klokočevik – Zadubravlje i lokalne ceste Šušnjevci – Vrhovina – Klokočevik – Novo Topolje.

U selu prema potpisu iz 2001. godine živi 691 stanovnik raspoređen u 212 domaćinstava sa 50,8% muške i 49,2% ženske populacije. Stanovnici se bave poljoprivredom, vinogradarstvom, stočarstvom a u novije vrijeme sve više voćarstvom, te kraj postaje sve više prepoznatljiv po vrlo dobrim nasadima jabuka, krušaka, šljiva, trešanja i sl.

Selo pripada župi Sv. Marka u Trnjanima, a u mjestu ima i sagrađena kapelica Sv. Kate. Pravoslavna crkva koja je započeta sa izgradnjom prije Domovinskog rata, srušena je tijekom agresije na RH i do danas nije obnovljena.

Tijekom Domovinskog rata stanovništvo se znatno promijenilo, te sada u njemu u nekoliko postotaka prevladava katoličko pučanstvo.

 

Sapci

Sapci su najistočnije selo Općine Garčin. Broje 554 stanovnika po popisu iz 2001. godine. Udaljeni su 2 km istočno od središta Općine. Nalaze se na križanju županijske ceste Slavonski Brod-Vrpolje.

Površina Sapca iznosi 5,68 kvadratnih kilometara i imaju najveći postotak prosječne gustoće naseljenosti od 100 stanovnika na kvadratni kilometar. Selo se sastoji od 179 domaćinstava od kojih se većina bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Populaciju stanovništva čini isključivo katolički puk od kojih je 51,1% žena i 48,9% muškaraca. Pripadaju župnom uredu Sv. Matej u Garčinu a u selu je sagrađena i kapelica Sv.Ivana Krstitelja 1976.godine.

Škola koja djeluje u Sapcima u sklopu je područne škole „Vjekoslav Klaić“ iz Garčina.

Vrlo bogatom tradicijom može se pohvaliti KUD „Bisernica“ iz Sapca, sudionik mnogobrojnih kulturnoumjetničkih manifestacije, te NK „Sapci“ koji se takmiči u III ŽNL.

 

Selna

Selna pripada u skupinu manjih naselja u Općini Garčin s 348 stanovnika prema popisu iz 2001. godine.  Selo je smješteno na glavnoj prometnici županijske ceste Slavonski Brod – Vrpolje između sela Trnjana i Garčina, a od samog središta Općine udaljeno je svega 2 km zapadno prema Slavonskom Brodu.

Površina sela iznosi 4,28 kvadratnih kilometara  i prosječne je gustoće naseljenosti od 82 stanovnika na kvadratnom kilometru površine. Selna ima 102 domaćinstva od kojih 54,9% čini populaciju muškog a 45,1% ženskog pučanstva.

Mještani Selne bave se isključivo poljoprivredom i stočarstvom.

Naselje pripada župi Sv.Mateja u Garčinu, a u mjestu je sagrađena i crkvica Sv. Antuna Padovanskog. U Selni prevladava katoličko stanovništvo sa oko 85% ukupnog broja žitelja.  Crkvica Sv.Antuna Padovanskog sagrađena je 1913.godine i od tada Seljani s ponosom slave svoga zaštitnika sela.

Brezna – potok koji dobrim dijelom protječe i kroz Selnu a koji se prema nekim izvorima spominje još u 15. stoljeću (izvire u Korduševcima  na izvorima Ljeskovac i Bučevac  a danas se ulijeva u Lateralni kanal kod Zadubravlja) do prije stotinjak godina čuvao je svoju posljednju vodenicu u ovim našim krajevima koja je bila na području današnjeg Poljica – nekada zaseoka Selne, smještenog na južnom dijelu sela prema Zadubravlju.

Danas je Selna kulturno i turističko središte Općine Garčin  čemu su najviše pridonijeli bazeni koji su izgrađeni neposredno nakon Domovinskog rata. Športsko-turistički centar sastoji se od ukupno tri bazena, restorana u sklopu bazena, te niza, na žalost, još nezavršenih pratećih športskih objekata. U sklopu bazena nalazi se i jedina benzinska crpka u Općini Garčin sa velikim izgrađenim parkirnim prostorom.

U selu djeluje nogometni klub „Selna“ koji se uspješno takmiči u II ŽNL.

Mještani Selne, u suradnji sa Općinom i Ministarstvom branitelja 2005. godine obnovili su prostor i mjesni dom u centru sela i posvetili ga svom jedinom poginulom Hrvatskom branitelju u  domovinskom ratu Antunu Zarožinskom, te sam centar pretvorili u jedan od ljepših u okolnim  selima.

 

Trnjani

Trnjani su treće selo po broju stanovnika u Općini Garčin, te po popisu iz 2001. godine broje 855 žitelja. Smješteni su uz potok Breznu 3 km zapadno od centra Garčina. Površina sela iznosi 10,6 kvadratnih kilometara prosječne gustoće naseljenosti od 81 stanovnik po kvadratnom kilometru.

Nalaze se na križanju županijske ceste Klokočevik-Zadubravlje i županijske ceste Slav.Brod-Bukovlje-Garčin-Vrpolje.

Selo je sastavljeno od mješovitog stanovništva kada je u pitanju nacionalnost i vjera. Oko 40 % stanovništva čine žitelji katoličke vjere i 40 % stanovništva pravoslavne vjere. U Trnjanima živi 50,6 % muškaraca i 49,4 % žena.

Gospodarski dio Trnjana čini stanovništvo koje se bavi uglavnom poljoprivredom, vinogradarstvom, stočarstvom i manji dio voćarstvom.

Na području Trnjana djeluje osnovna škola koja je o sastavu područne škole „Vjekoslav Klaić“ u Garčinu.

Trnjani su i sjedište župe Sv.Marka  koja obuhvaća naselja Zadubravlje, Klokočevik, Vrhovinu i Šušnjevce. Župna crkva sagrađena je 1828. godine u istoimenoj župi koja je osnovana 1694. godine. U Trnjanima je postojala i pravoslavna crkva  posvećena Rođenju Presvete Bogorodice izgrađena 1945. godine, koja je pripadala parohiji iz Slavonskog Broda. Crkva je srušena tijekom Domovinskog rata i agresije na RH te od tada nije obnavljana.

Bogat kulturnoumjetnički i športski  život karakterističan je za Trnjane, što je u potpunosti pridonijela dvorana koja je izgrađena 80- tih godina i bila je jedna od rjeđih u našim krajevima. Sredinom 80-ih godina u Trnjanima je postojao i odbojkaški klub „Slaven“ koji se nakon nekog vremena ugasio, a danas je aktivan  nogometni klub „Slaven“, sudionik II ŽNL. Kad smo kod nogometa valja spomenuti i memorijalni nogometni turnir „Žrtve domovinskog rata“ koji se već nekoliko godina održava u Trnjanima. Uz nogometni klub aktivan je i taekwondo klub, te KUD „Lovor“ nasljednik KUD-a „Mićo Vitas“,  vrlo bogate i dugotrajne tradicije.

Trnjani su i jedino mjesto u općini gdje se održava stočni sajam, koji također ima dugotrajnu tradiciju.

 

Vrhovina

Vrhovina je među manjim selima kako po površini tako po broju stanovništva u Općini Garčin. Smješteno je u sjevernom dijelu Općine Garčin i jedno je od tri sela uz Klokočevik i Šušnjevce  koje se nalazi na krajnjim padinama Dilj gore. Udaljeno je 9 km sjeverozapadno od središta Općine. Površine je 12,21 kvadratnih kilometara,  prosječne gustoće naseljenosti 25 stanovnika na km 2.

Selo broji 100 domaćinstava sa 50,3% muškog i 49,7% ženskog stanovništva.  Nalazi se na križanju lokalne ceste Šušnjevci-Vrhovina-Klokoćevik-Novo Topolje.

Stanovnici Vrhovine bave se isključivo poljoprivredom , vinogradarstvom i stočarstvom.

Mještani Vrhovine čine 85% hrvatskog stanovništva tj. rimokatoličke vjere te u selu postoji i crkvica Sv. Barnabe koja je izgrađena 1986.godine, te pripada župi Sv.Marka u Trnjanima.  Zanimljivo je napomenuti da je ovo selo nekada u svojoj prošlosti bilo i župa.

Danas u Vrhovini imamo popriličan broj lovaca za ovo selo te su jedni članovi LU „Dolci“ iz Vranovaca a drugi LU „Vidra“ iz Levanjske Varoši.

 

Zadubravlje

Zadubravlje je drugo selo po veličini u Općini Garčin. Prema popisu stanovništva  iz 2001. godine u Zadubravlju živi 992 stanovnika od kojih je većina katoličke vjeroispovjesti.

Smještenoje 5 km jugozapadno od središta Općine i površine je 12,89 kvadratnih kilometara. Gustoća naseljenosti Zadubravlja iznosi 77 stanovnika na kvadratni kilometar. Naselje se nalazi  na  križanju  županijskih cesta  Klokočevik-Zadubravlje i Donja Vrba-Slavonski Brod, te na samoj željezničkoj pruzi Slavonski Brod – Vinkovci.

Ima 277 domaćinstva u kojem živi 50,6 % muškog i 49,4 % ženskog  puka.

Stanovnici Zadubravlja se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, no jedan manji dio zaposlen je u trgovini i ugostiteljstvu.

Na području Zadubravlja radi i područna škola koja je u sklopu područne škole „Vjekoslav Klaić“ u Garčinu.

Od nedavno Zadubravlje je dobilo dugo očekivanu asfaltnu cestu prema Donjoj Vrbi što je uvelike pridonijelo još boljom povezanošću sela sa istočnim dijelom susjedne nam Općine Gornja Vrba, a preko nje i sa samim središtem Slavonskog Broda.

Zadubravlje pripada župi Sv.Marka evanđelista iz Trnjana, a u selu je sagrađena i crkvica posvećena Sv. Roku.

Vrlo  bogat  kulturni  i  športski  život   vezan  je uz  Zadubravlje, što se prvenstveno odnosi  na KUD “Seljačka sloga” i pjevačke  skupine.

NK „Dubrava“  bio  je  dugogodišnji  i vrlo uspješan član I ŽNL, te se klub može pohvaliti i najljepšim igralištem ne samo u Općini Garčin već i u široj okolici. Danas se NK „Dubrava“ takmiči u II ŽNL.

www.kud-seljackasloga.hr

facebook-nk dubrava